JIKKE
The once in a lifetime horse

Welkom

Paardenhandelaar Kees van den Oetelaar woont samen met zijn Noorse partner Linn Kvernes op zijn bedrijf in het Brabantse Schijndel. Zijn ouders hadden al een handel in paarden en pony's, ook in de pony's van Kees trouwens. Een dag voor de Schijndelse ponyrace verkocht zijn vader zijn beste pony. Kees besloot daarop zelf pony's te kopen en begon erin te handelen. 'Ik ben als dertienjarige jongen met helemaal niets begonnen. Ik moest een manier vinden om iets op te bouwen, want met school was ik gestopt. Ik verkocht al wat bewoog, ik schuimde alle paarden- en veemarkten af en ik heb leren delen om te kunnen vermenigvuldigen. Het was de enige manier om te starten als handelaar en ik ben het blijven doen. Zo heb ik de meeste van mijn hengsten in gemeenschappelijk bezit.'

» lees verder

Van het een kwam het ander. Kees exporteerde duizenden paarden, van alle niveaus, maar inmiddels heeft hij zich gespecialiseerd op het topsegment. Op de wereldruiterspelen van Aken 2006 waren elf paarden afkomstig van op zijn bedrijf. In Hongkong op de Olympische Spelen verzamelden zijn referenties goud, zilver en brons. Intussen is de klemtoon verschoven van de handel naar de fokkerij. Kees werd directeur van het AES-stamboek en zorgt samen met zijn neef Joris van den Oetelaar voor een nieuwe wind. Hij verzamelt op stal ook meer en meer dekhengsten en heeft daarom een KI-centrum opgericht in de geheel vernieuwde accommodatie te Schijndel. Zijn dochter Lotte gaat zich erover ontfermen.

Te midden van het compleet gerenoveerd erf staat een standbeeld ter ere van Concorde, die in 2014 dertig werd en een groot feest kreeg in Schijndel. 'Concorde was mijn eerste goedgekeurde hengst. Van hem heb ik veel geleerd. De manier van springen, hoe een hengst zich vererft, dat de veulentjes net zo zijn als de vader. En ik heb geleerd hoe het niet moet. Concorde is als jong paard overbelast. Natuurlijk dekken en sport tegelijkertijd, het was revolutionair, maar tegelijkertijd ook niet echt fair. Via KI en ET zijn sport en fokkerij vandaag wel combineerbaar. Het heden is het resultaat van alle ervaringen uit het verleden, weet je wel.' Voor Kees is Concorde het paard dat zijn carrière heeft gemaakt. Na hem kwamen talrijke nakomelingen, waarvan Audi's Jikke de bijzonderste was. De merrie schopte het tot wereldtopper in de jaren negentig onder het zadel van Eric Van der Vleuten en ze voorzag Kees van een mooie toekomst. Haar kleinzoon Genius (Baloubet du Rouet) werd in 2014 bekroond tot KWPN Kampioen in 's Hertogenbosch tijdens de hengstenkeuring. Na drie decennia is dan toch de moderne uitvoering van Concorde geboren.

In 2011 had Kees van den Oetelaar ook al de Sieger van Frankrijk (Ulove des Charmes), van België (Inshallah de Muze) en van Nederland (Durrant) in zijn bezit. In de sport gaat hij momenteel door het leven als de mede-eigenaar van VDL Groep Verdi NOP, heden ten dage de beste hengst van Nederland onder Maikel Van der Vleuten. Andere referenties zijn natuurlijk Marius Claudius, Lord Z, Spartacus, Guccio, Eldorado vd Zeshoek en zo veel andere, die u terugvindt op deze website.

Veel surfplezier en tot gauw, in Schijndel of elders ten velde.
Kees van den Oetelaar

Laatste nieuws

Het laatste nieuws over onze hengsten, sportpaarden en referenties.

  21 APRIL FOKKERSDAG

  01/03/2024

Locatie: Springstal van der Vleuten Hoijserstraat 12 5711 PV Someren

» lees verder

  Elton wint eerste KNHS Roelofsen competitie

  18/03/2023

Madeleine Witte-Vrees en Elton gaan voor goud !!

» lees verder

  27 MAART HENGSTENSHOW

  16/01/2023

19:00 De Molenheide in Schijndel

» lees verder

Meet the Stallions

Maak kennis met onze hengsten, klik hier voor het volledige overzicht.