21 APRIL FOKKERSDAG

01/03/2024

 

 

 

‘We gaan de nadruk leggen op het genieten van goede paarden, zonder te veel poespas. We laten de traditionele hengstenshow achter ons waar het heel veel gaat om de gezelligheid, soms bijna niet eerlijk voor de hengsten. Daarom organiseren we een fokkersdag, op zondagmiddag 21 april bij Stal Van der Vleuten in Someren,’ zeggen Lotte van den Oetelaar en Tijn Vulders.

De fokkersdag is eigenlijk terug naar vroeger: gewoon overdag, bij mooi weer lekker buiten en dan genieten van de hengsten. ‘Vorig jaar hebben we dat voor het eerst gedaan bij de stal van de familie Van der Vleuten, op kleine schaal. Dat beviel ons erg goed en er zijn zoveel goede reacties op gekomen,’ vertelt Lotte van den Oetelaar.

‘Bij de traditionele hengstenshow gaat het toch veel om de gezelligheid. En dan wordt het bijna afgemeten op of je wel genoeg hebt uitgepakt, of de verlichting apart is, de muziek, de tribunes. En natuurlijk of er genoeg te drinken is, met de gezelligheid eromheen. Zo’n feestje is mooi maar het is bijna niet eerlijk voor de hengsten die ook nog eens enorm moeten presteren.’

‘Neem hengsten als O’Bailey van het Brouwershof. Waarom moet die boven in de palen op een hengenshow gaan springen? Hengsten lopen in de sport heel de zomer 0 op het hoogste niveau en op een show is het niet snel genoeg. Een balkje zorgt dan meteen voor negatieve reclame. De hengst die op zo’n avond een meter boven de hindernis uit springt, is op dat moment even extra populair. Mensen willen show zien maar of dat beter is voor de keuze voor je merrie, dat is de vraag.’

Daarom worden de hengsten uit het bestand van Van den Oetelaar op zondagmiddag 21 april voorgesteld op de terreinen van de familie Van der Vleuten, Hoijserstraat 12 in Someren. Met O’Bailey, Verdi, Horizontal, Cero Blue TN, noem ze maar op.  Op een manier zodat serieuze fokkers ze op een serieuze manier kunnen bekijken.

Source message: https://nieuws.horse/2024/02/16/hengstenshow-wordt-fokkersdag/
Copyright photo: Wil Smeets